Συστατικά
Για τις γλυκοπατάτες
500 γρ. γλυκοπατάτες
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σιμιγδάλι, χοντρό
½ κ.σ. πάπρικα
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. γεμάτη κρέμα βαλσάμικο
αλάτι
Για τη σύνθεση
2 vegan μπιφτέκια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σάλτσα BBQ
2 φέτες ντομάτας
1 φύλλο μαρουλιού
2 κ.σ. vegan μαγιονέζα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις γλυκοπατάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε στικς και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και την πάπρικα.
Λιώνουμε το σκόρδο με την πλαϊνή μεριά του μαχαιριού, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι και τις μεταφέρουμε στο ταψί, απλώνοντάς τες καλά.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ανακατεύοντάς τες κάθε 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τα burgers
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω.
Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, αφαιρούμε τα ψωμάκια και αφήνουμε στην άκρη.
Κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βάζουμε στα κάτω ψωμάκια από 1 κ.σ. BBQ sause, το μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, 1 φέτα ντομάτας και μισή φέτα μαρουλιού.
Βάζουμε στα πάνω ψωμάκια από 1 κ.σ. μαγιονέζα και κλείνουμε τα burgers.
Σερβίρουμε με τις γλυκοπατάτες.