Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τα κεφτεδάκια
- 100 γρ. μπέικον, σε μικρά καρέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 2 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό
- αλεύρι, για το αλεύρωμα
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πικάντικη σάλτσα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 800 γρ. (2 κονσέρβες) τοματάκια, πολτοποιημένα
- 1-2 πιπερίτσες τσίλι (ή όσο θέλουμε)
- 5-6 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε αντικολλητικό τηγάνι το μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλει το λίπος του.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο σοτάρουμε για άλλο μισό λεπτό και αποσύρουμε.
- Χτυπάμε τον κιμά στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, για να αφρατέψει.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη μουστάρδα.
- Ρίχνουμε το μείγμα του τηγανιού, το δεντρολίβανο, τη φρυγανιά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, για περίπου 5 λεπτά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
- Καθαρίζουμε το τηγάνι και ροδίζουμε εκεί το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, σκέτο, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με την τομάτα.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ρίχνουμε τις πιπερίτσες, αλάτι και πιπέρι και τακτοποιούμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα.
- Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους σε πιατέλα ή σε ατομικά μπολάκια.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/keftedakia-me-pikantiki-saltsa-ntomatas/167063