Υλικά
Τεμάχια: 10
Για τον γύρο
- 2 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πάστα-μαρινάδα
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός
- 6 γρ. κύμινο, σε σκόνη
- 12 γρ. κόλιανδρος, σε σκόνη
- 14 γρ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 20 γρ. σκόρδο, λιωμένο
- 4 γρ. μουστάρδα σε σκόνη
- 70 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για τα τάκος
- 10 έτοιμα τάκος (στα σούπερ μάρκετ)
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 1/2 αγγούρι, σε μπαστουνάκια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γύρο σε μεξικάνικα τάκος, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
- Σε ένα φαρδύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας-πάστας.
- Προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις μαρινάρουμε για 2 ώρες, γυρίζοντάς τες τακτικά.
Γύρος
- Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C.
- Σκουπίζουμε ελαφρά τις μπριζόλες από την πάστα, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για περίπου 12-15 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις κόβουμε σε πάρα πολύ λεπτές λωρίδες.
Σάλτσα γιαουρτιού
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Σερβίρισμα
- Γεμίζουμε τα τάκος με γύρο, βάζουμε κρεμμύδι και αγγούρι και από 1-2 κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού στο καθένα.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/gyros-se-mexikanika-takos/167048