Συστατικά:
Για τις μελιτζάνες:
2 μελιτζάνες, φλάσκες
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
1-2 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
½ κ.γ. κανέλα
7-8 φύλλα βασιλικού
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
50 γρ. ρόκα
100 γρ. φέτα
Για τις μελιτζάνες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μια επιφάνεια κοπής κατά μήκος στη μέση και το κάθε κομμάτι σε 2 κυδωνάτες φέτες αφήνοντας το κοτσάνι τους.
Χαράζουμε το κάθε κομμάτι κάθετα με ένα μαχαίρι σε όλο το μήκος του για να ψηθεί πιο γρήγορα και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανοίγοντας κάθε κομμάτι με τα χέρια μας όση ώρα πασπαλίζουμε για να μαριναριστούν καλά και στις εσοχές.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε και αυτά.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην έχει πολλή υγρασία, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο.
Μοιράζουμε τη ρόκα στα πιάτα και τοποθετούμε από πάνω 2 κομμάτια μελιτζάνας.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τρίβουμε από πάνω τη φέτα και σερβίρουμε.
Πηγή:https://akispetretzikis.com/recipe/8337/pshtes-melitzanes-me-saltsa-ntomatas-kai-feta